Tandvårdsgruppen i Kungälv erbjuder tandreglering med ClearCorrect, en behandling med en genomskinlig tandställning. Behandlingen syftar till att korrigera tandfel såsom sneda och trångställda tänder, överbett eller underbett. ClearCorrect använder skräddarsydda genomskinliga plastskenor som kallas för aligners för att gradvis justera tändernas position. 

Hur ser behandlingsplanen ut och är den effektiv?  

En behandling med Clear Correct börjar med en konsultation hos en av våra tandläkare som är utbildade inom ClearCorrect. Under konsultationen kommer tandläkaren att bedöma dina tänder och diskutera dina specifika önskemål och förväntningar.

Om ClearCorrect anses vara lämpligt, kommer vi att ta avtryck, röntgenbilder och bilder av dina tänder för att skapa en noggrann 3D-modell av din mun. Denna modell används sedan för att planera behandlingen. 

Baserat på din behandlingsplan kommer ClearCorrect att tillverka en serie skräddarsydda aligners. Varje skena i serien är utformad för att gradvis justera tändernas position. Normalt sett byter du skena varje vecka eller varannan vecka för att påbörja nästa etapp i behandlingsplanen. Vilka veckor de ska bytas kan normalt planeras i förväg vilket underlättar livspusslet för ungdomar och vuxna.  

Vanliga frågor om osynlig tandställning

Hur länge ska skenorna bäras? 

Det kan ta olika lång tid för varje individ att slutföra en ClearCorrect-behandling, beroende på komplexiteten i tändernas korrigering. För att uppnå det bästa resultatet ska skenorna bäras minst 22 timmar per dag. Generellt sett tar behandlingen från ett halvår upp till 2 år. 

De genomskinliga skenorna är avtagbara, vilket innebär att de kan tas ut vid måltider eller vid tandborstning. Behandlingen kan på så sätt, förutom att vara mer diskreta, utgöra ett skönare alternativ till traditionella metoder som metallbågar och keramiska tandställningar. 

Efter att behandlingen med ClearCorrect är klar, kan tandläkaren rekommendera att du använder en skena eller retainer för att bibehålla och stabilisera dina nya tandpositioner.

Hur mycket kostar en osynlig tandställning? 

Vi har preliminärt satt priset till 35 000 kr. Kostnaden kan dock variera beroende på flera faktorer. 

Generellt sett kostar en ClearCorrect-behandling vanligtvis ungefär lika mycket som en traditionell tandställning med fasta eller löstagbara apparater. Det kan dock finnas vissa variationer inom behandlingsplan beroende av bettproblemen, antal aligners som behövs, längden på behandlingen och eventuella andra tandvårdsbehandlingar som kan krävas före eller efter ClearCorrect-behandlingen.

Eftersom behandlingskostnaden kan skilja sig åt är det viktigt att göra en konsultation och undersökning hos någon av våra tandläkare för att få en exakt prisuppgift och en personlig behandlingplan. Kontakta oss redan idag för få veta mer och boka in en tid. 

 

 

FAQ

Hur sköter man en genomskinlig tandställning

Ta bort skenorna när du äter eller dricker något annat än vatten. Skölj sedan skenorna med ljummet vatten innan du sätter tillbaka dem för att undvika ansamling av bakterier eller matrester.

Borsta tänderna noggrant med fluortandkräm och använda tandtråd minst två gånger om dagen. Detta hjälper till att hålla tänderna och tandköttet friska samt motverkar plack. Rengör även skenorna med en mjuk tandborste och mild tvål varje dag för att undvika bakterieansamling och dålig lukt. Det kan vara en fördel för din munhälsa att borsta tänderna också efter du har ätit mat.

Undvik att äta eller dricka med skenorna på för att undvika att de blir smutsiga, missfärgade eller deformeras. Ta alltid av skenorna innan du äter eller dricker något annat än vatten. Undvik också att röka, tugga tuggummi eller suga på hårda godisar eller andra objekt när du har skenorna på.

Vilka är fördelarna med ClearCorrect?

-ClearCorrect består av transparenta och diskreta plastskenor.

-Alignersskenorna är avtagbara, vilket gör det lätt att äta, borsta tänderna och rengöra dem. Det finns inga begränsningar som med traditionella tandställningar när det gäller vad du kan äta och hur du ska ta hand om din munhygien.

-ClearCorrect är tillverkat  mjukt och flexibelt plastmaterial i stället för metalliska komponenter, vilket minimerar eventuell obehag eller irritation i munnen.

Alignersskenorna skapas med hjälp av avancerad datorgenererad teknik, vilket gör behandlingen mer noggrann och effektiv.

I motsats till traditionella tandställningar som kan kräva regelbundna justeringar och tandhygienistbesök, kräver ClearCorrect i allmänhet färre besök till tandläkaren för kontroller och justeringar.

Vilka bettfel kan korrigeras med osynlig tandställning?

1. Överbett: När överkäkens tänder täcker över de nedre tänderna mer än normalt.
2. Underbett: När underkäkens tänder täcker över de övre tänderna mer än normalt.
3. Korsbett: När överkäkens och underkäkens tänder inte möts korrekt när man biter ihop.
4. Gap mellan tänderna: När det finns mellanrum mellan tänderna.
5. Överträngda tänder: När tänderna är trångställda och inte har tillräckligt med plats för att sitta i rätt position.
6. Överlappande tänder: När tänderna överlappar varandra.
7. Sneda eller vridna tänder: När tänderna är sneda eller vridna.
8. Tänder som behöver justeras efter tanduttag: Efter att en tand har tagits bort kan Clea Correct användas för att justera de omgivande tänderna för att fylla ut det tomrum som tanduttaget lämnat efter sig.