Tandblekning

Vilka tänder kan blekas?

dela denna webbplats

Nästan alla tänder går att bleka, inklusive en enstaka missfärgad tand. Men det är viktigt att en tandläkare är med och bedömer vilka fall som är lämpliga. Man får inte ha läckande fyllningar eller annan sjukdom som till exempel karies i munnen under behandlingen. Gamla lagningar och kronor kommer inte heller att blekas. Ibland behöver man därför byta ut gamla lagningar men vanligtvis först efter det att blekningen är klar.

Om missfärgningen beror på att färgämnen från mat, dryck, rökning trängt in i tanden finns det goda möjligheter att bleka tanden. Detsamma gäller även rotfyllda tänder som missfärgats inifrån.

En förutsättning för att genomföra en blekningsbehandling är friska förhållanden i munnen. Därför undersöker vi alltid att det inte föreligger karies, tandlossning eller inflammationer innan blekning påbörjas.

Blekningsmetod

Vi använder den metod som rekommenderas av Socialstyrelsen.

Vi tar avtryck på dina tänder och skapar individuellt anpassade blekskenor. Dessa använder du i kombination med blekmedel som innehåller karbamidperoxid. När blekmedlet kommer i kontakt med tanden frigörs väteperoxid, som bryter ner de stora färgade molekylerna i tanden till mindre molekyler och tanden blir ljusare. Effekten av blekning beror på om blekmedlet tränger in i tillräcklig mängd till missfärgningen. Det är därför svårt förutse exakt resultat, men oftast fungerar det mycket bra!

Blekning hemma pågår max 10 dagar.

Hur kan vi hjälpa dig?

Öppettider

måndag – torsdag08:00 – 20:00
fredag08:00 – 14:00

Telefontider

måndag – torsdag08:00 – 16:30
fredag08:00 – 14:00

Rast:11–11.20 samt 14–14.20 (då svarar vi inte i telefon)