Med tiden påverkas tändernas färg av åldrande tandsubstans och färgpigmenten i exempelvis kaffe, te, tobak och vissa mediciner. Även livsmedel såsom tomater, bär, sojasås, curry och syrliga drycker med pigment missfärgar tänderna. Professionell tandblekning har blivit en alltmer efterfrågad behandling. Under senaste åren har också hemma-tandblekning marknadsförts intensivt på sociala medier. Men vilken är den rekommenderade tandblekningsmetoden enligt tandvårdsriktlinjer? 

Säkrast med en övervakad tandblekning 

Om missfärgningen beror på färgämnen från mat, dryck, rökning trängt in i tanden finns det goda möjligheter att utföra blekning med bra resultat. Detsamma gäller även rotfyllda tänder som missfärgats inifrån. Vi i Tandvårdgruppen Kungälv använder den metod som rekommenderas av Socialstyrelsen. Generellt sett är det säkrast att bleka tänderna under överinseende av en tandläkare för att få det resultat man önskar och för att undvika de risker som finns med blekmedel. 

Vilka rekommenderas att vänta med tandblekning? 

Gravida eller ammande kvinnor, personer med allergier mot blekningsprodukter och de som har obehandlade tandköttsproblem eller karies kan behöva undvika tandblekning. En förutsättning för att genomföra en blekningsbehandling är alltså relativt friska förhållanden i munnen. Därför undersöker vi på Tandvårdsgruppen I Kungälv alltid din sjukdomshistoria och munhälsa innan blekningen påbörjas. 

En frisk mun är nästan ett krav då tandblekningsprodukter kan orsaka irritation eller skada på redan känsliga tänder. Gamla lagningar och kronor kommer inte heller att blekas. Ibland behöver man därför byta ut gamla lagningar, men vanligtvis först efter det att blekningen är klar.

i erbjuder tandblekning i Kungälv

Hur går behandlingen till? 

Blekningen sker hemma i max 10 dagar och kan göras under natten eller några timmar under dagen enligt tandläkarens rekommendationer som ges på plats.

Vi tar först avtryck på dina tänder och skapar individuellt anpassade blekskenor. Dessa använder du i kombination med blekmedel som innehåller karbamidperoxid. När blekmedlet kommer i kontakt med tanden frigörs väteperoxid, som bryter ner de stora färgade molekylerna i tanden till mindre molekyler och tanden blir ljusare. Effekten av blekning beror på om blekmedlet tränger in i tillräcklig mängd till missfärgningen. Det är därför svårt förutse exakt resultat, men oftast fungerar det mycket bra och håller i sig i många år! De mjuka skenorna som framställs kan du behålla eftersom behandlingsresultatet som tidigare nämnt inte är permanent. 

Bra att veta innan, under och efter behandlingen 

Hygieninstruktioner

När du tar av blekskenan kommer det vara kvar blekmedel på tänderna med en konsistens som är klibbig men lätt borstas bort med tandborsten. Blekskenan behöver också lite kärlek i form av rengöring efter användning. Ljummet vatten och borstning med endast tandborsten (utan tandkräm) brukar göra susen för skenorna, som du kanske vill ha kvar för framtida tandblekning. Skenorna förvaras i en låda tillsammans med blekningsmedel som hämtas ut hos din tandläkare. 

Tillfällig sensitivitet 

En viss känslighet kan uppstå eftersom blekningsprocessen som kan öka genomsläppligheten av stimuli till tandnerven, vilket i sin tur leder till ökad sensitivitet mot kyla, värme eller söta livsmedel. Känsligheten är vanligtvis tillfällig och försvinner vanligtvis inom några dagar efter avslutad behandling. 

Slutligt behandlingsresultat 

Direkt efter tandblekningen kan du se en skillnad, men det kan ta några dagar innan det slutliga resultatet ses då processen för blekning fortsätter att pågå efter du tar av skenan inuti tanden. Färgen kan jämna ut sig under denna tid om det finns en uppfattning om att blekningen är oregelbunden över tandens yta. 

FAQ

Vilka risker finns med behandlingen?

1. Ökad känslighet: Som det nämndes tidigare kan tandblekning leda till tillfällig ökad känslighet i tänderna.
2. Skador på emaljen: Felaktig användning av blekningsprodukter eller överdriven blekning kan potentiellt skada tändernas emalj.
3. Irritation i tandköttet: Om blekningsprodukterna kommer i kontakt med tandköttet kan det orsaka irritation eller inflammation.
4. Ojämn blekning: Hemmabaserad blekning kan leda till ojämn blekning om produkterna inte appliceras jämnt.

Hur länge pågår behandlingen?

Blekningen sker hemma i max 10 dagar och kan göras under natten eller några timmar under dagen enligt tandläkarens rekommendationer som ges på plats.
Blekskenorna som framställs kan du behålla eftersom behandlingsresultatet som tidigare nämnt inte är permanent men ofta flerårigt.

Hur mycket kostar behandlingen?

3500 kr. Alla som är anslutna till Försäkringskassan har rätt till allmänt tandvårdsbidrag på 300 eller 600 kr per år, beroende på ålder.