Tandläkarskräck är en vanlig form av oro som och kan uttrycka sig på olika sätt före, under och efter besök hos tandläkaren. Vår klinik har en erfaren personal som är medveten om att tandvård kan vara obehagligt av många olika anledningar. Förutom att vår personal har tekniker för att hantera patienters obehagskänslor finns det sätt som du själv kan ta till för att kontrollera din situation och minska din tandläkarrädsla oavsett vilken grad av obehag du känner inför tandvården. 

Före 

Innan en tandläkarbehandling kan du förbereda dig på olika sätt för att minska din stress inför besöket. Du kan kontakta kliniken och berätta att du har tandläkarskräck. Tandläkarskräck kan bero på att du har dåliga erfarenheter av tandvården sedan tidigare eller att du brukar få ångestattacker. Det är som sagt inte ovanligt med oro inför tandvård och att berätta detta i förväg kan vara lättare att göra över telefon eller mail. Ett annat sätt att minska oro kan vara att boka in sig tid på en tidpunkt under dagen som du känner dig lugnare och har tid att acceptera och hantera dina obehagskänslor. Du kan också be om en guidad tur runt i tandkliniken för att känna dig mer bekväm i vår miljö. Vi anpassar oss till dina behov. 

Tandvård för dig med tandläkarskräck i Kungälv

Under

Under behandlingen kan du använda avslappnings- eller andningstekniker för att minska din oro och nervositet. Prata med din tandläkare om att använda dessa tekniker för att säkerställa att du känner dig mer avslappnad. Det går jättebra att lyssna på musik eller ljudböcker som också kan lätta på nervositet och oro. Det hjälper ofta att fokusera på något annat i stunden. Ta gärna med dig en nära vän eller familjemedlem om det skulle kännas bra att ha någon som pratar med dig under behandlingen eller håller dig i handen. 

Om exempelvis panikångest skulle uppstå under ett tandläkarbesök finns det en erfaren tandläkare vid din sida som kan prata lugnande och använda olika tekniker för att hjälpa dig att slappna av, exempelvis andningsövningar. Vi ser givetvis inte bara till tändernas hälsa utan hela patientens hälsa och välbefinnande. 

Efter

När du har varit hos tandläkaren är det viktigt att du fortsätter att ta hand om dina tänder. En god munhygien kan bidra till att minska oro om framtida tandbehandlingar. Det kan också vara bra att direkt efter besöket planera nästa tid för behandling som motivation att fortsätta ta hand om dina tänder. Att boka en ny tandläkartid kan hjälpa till med att förebygga oro och rädsla.

Sammanfattningsvis finns det många sätt som en patient kan hantera tandläkarskräck. Förberedelse innan behandlingen och användning av andningstekniker och avslappningsmetoder är vanliga hjälpmedel. Efter behandlingen är det viktigt att fortsätta att ta hand om dina tänder genom att upprätthålla regelbunden munhygien och eventuellt planera för nästa tandläkartid.

Du kan läsa mer om hur vi arbetar med tandläkarskräck på vår klinik här.

FAQ

Hur vanligt är det att ha tandläkarskräck?

Det är ganska vanligt med viss grad av obehagskänslor inför att gå till tandläkaren, även om det inte alltid når nivån av tandläkarskräck. Många människor upplever att de känner sig obekväma, nervösa eller oroliga inför tandläkarbesök, särskilt om de behöver genomgå tandvård som de vet kan vara obekvämt i stunden.

Vad är tandläkarskräck och vad orsakar det?

Tandläkarskräck är en form av tandvårdsrelaterad ångest som kan göra det svårt för patienten att besöka tandläkaren. Tandläkarskräck kan orsakas av olika faktorer. Vanligt är till exempel tidigare traumatiserande upplevelser eller rädsla för förlust av kontroll.

Vilka avslappningstekniker kan man använda?

Utöver sedering, som inte är det första alternativet, finns det flera olika andningsövningar som kan användas för att minska ångest och oro vid tandläkarbesök. Här är några exempel på andningsövningar:

1. Djup bukandning: Andas in djupt genom näsan och känn hur magen fylls med luft. Håll andan i några sekunder och andas sedan ut genom munnen. Upprepa flera gånger.

2. 4-7-8-andning: Andas in genom näsan medan du räknar till fyra i ditt huvud. Håll andan och räkna till sju. Andas sedan ut genom munnen samtidigt som du räknar till åtta.

3. Progressiv muskelavslappning: Spänn och slappna av olika muskelgrupper i kroppen. Börja med fötterna och arbeta dig uppåt tills du når huvudet.

Dessa andningsövningar kan hjälpa till att lindra stress och oro. Tala med din tandläkare för att diskutera vilken metod som fungerar bäst för dig. Avslappnande musik eller musik som distraktion kan också hjälpa.